- 18 marca 2023
- by admin
Lifting twarzy Warszawa
- 10 lutego 2020
- by admin
Jak chronić organizm po porodzie
- 10 lutego 2020
- by admin
Jak mężczyzna przygotowuje się do roli ojca
Błonnik, czyli dietetyczny cudotwórca
- lip 13, 2019
- by admin
Gdy tylko jest mowa o zdrowym odżywianiu, zazwyczaj pojawia się tam hasło: „błonnik”. Badania medyczne stwierdziły, że ma on niezwykle korzystny wpływ na ludzki organizm, a szczególnie na układ pokarmowy. Jakie są jego główne zalety? Przede wszystkim ułatwia odchudzanie. Wywołuje bowiem uczucie sytości, gdyż po spożyciu pęcznieje w żołądku. Dlatego też warto na śniadanie jadać pełnoziarniste pieczywo – przez długi czas nie odczuje się wtedy głodu. Kolejnym powodem jego cennych właściwości jest obniżanie poziomu glukozy oraz cholesterolu we krwi. Dlatego też osoby, które mają z tym problem, powinny wybierać pokarmy bogate w błonnik. Działa on również jak miotełka w naszym przewodzie pokarmowym – zapobiega zaparciom i ułatwia wypróżnianie. Dzięki temu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Powoduje on także wiązanie rozmaitych substancji oraz, dzięki temu że sam nie jest trawiony, umożliwia się wydostanie ich z naszego organizmu. Błonnik powoduje również znaczne zmniejszenie wchłaniania tłuszczów oraz węglowodanów. Dlatego też, aby zachować zdrowie i dobrą figurę, powinniśmy podczas sporządzania jadłospisu wybierać potrawy bardzo bogate w błonnik, takie jak otręby, pełnoziarniste pieczywo, nasiona, owoce, warzywa, groch czy fasolę. Dzięki temu nasz układ pokarmowy zacznie o wiele lepiej funkcjonować.
Zobacz także:
Losowe wpisy:
- Aletra lecznicza apteka (31)
- Artykuły gościnne (7)
- Formalności po porodzie (26)
- Moda i Uroda (101)
- Planowanie ciąży (25)
- Planujemy dziecko (27)
- Podnoszenie rąk w ciąży (30)
- Przegrzanie w ciąży (31)
- Symnatal Pro Baby (60)
- Wpisy sponsorowane (1)
- Zabiegi kosmetyczne w ciąży (25)
- Zdrowie i Medycyna (101)
- Zioła na zajście w ciążę (31)