- 18 marca 2023
- by admin
Lifting twarzy Warszawa
- 10 lutego 2020
- by admin
Jak chronić organizm po porodzie
- 10 lutego 2020
- by admin
Jak mężczyzna przygotowuje się do roli ojca
Dynia jako cenne źródło witamin
- gru 22, 2018
- by admin
30Kiedy nasze dziecko ma już kilka miesięcy przychodzi odpowiedni czas na to aby wzbogacić jego dietę o dodatkowe składniki dobrze jest aby były źródłem witamin i minerałów. Najbardziej znanym warzywem z tej grupy jest właśnie dynia i jej rodzina. Dynia należy do najbardziej zdrowych warzyw nic, więc dziwnego, że cieszy się coraz większym powodzeniem. Dodatkowym atutem tych warzyw jest fakt, że są lekko strawne i nie wywołują alergii u małych dzieci. Najbardziej popularnym warzywem wśród dyniowatych jest dynia, może się śmiało znaleźć w diecie małego dziecka, ponieważ nie uczula i jest zdrowa. Dynie dzieciom najczęściej serwuje się w postaci zupki lub pure. Kolejnym cennym warzywem z rodziny dyniowatych jest kabaczek. Warzywo to jest cennym źródłem wapnia oraz potasu dzięki swojemu składowi chemicznemu sprzyja przemianie materii u malca. Dzieciom najczęściej kabaczek serwowany jest w formie faszerowanego warzywa lub przetartych zupek. Wśród warzyw dyniowatych nie można pominąć też cukinii, warzywo to wyglądem bardzo zbliżone jest do dyni zawiera przede wszystkim liczne witaminy oraz błonnik. Cukinia szczególnie polecana jest niejadkom w formie przetartych placuszków naleśnikowych. Trochę mniej znanym i stosowanym warzywem jest patison, którego zamiennie nazywamy dynią talerzową. Warzywo to jest również cennym źródłem witamin i dodatkowo posiada ogromna zaletę, która jest kształt. Dzięki żółtemu kolorowi i nie typowemu wyglądowi może stać się ogromną zachęta dla wielu dzieci. Patisona można poddawać wszelakiej obróbce cieplnej, czyli od smażenia po gotowanie. Co bardzo istotne warzyw dyniowatych jest bardzo wiele jednak i tak nie często po nie sięgamy jest to ogromny błąd ponieważ małemu dziecku przyda się jak najbardziej urozmaicona dieta. Zamykając mu drogę do innych warzyw powodujemy, że traci możliwość pozyskania wielu cennych witamin oraz składników mineralnych. Wiele mam obawia się kontaktu dziecka z dynią, ponieważ uważa jest to warzywo ciężko strawne jest to podstawowy błąd, dynia i jej rodzina szybko ulęgają strawieniu nawet w tak małym i nie dojrzałym układzie trawiennym, jaki znajduje się u małego dziecka dodatkowo warzywa te nie uczulają malca, czyli są jak najbardziej zdrowe. Warzywa dyniowate posiadają wiele zalet, czyli przede wszystkim, są solidną dawką witamin, składników mineralnych, pozytywnie wpływają na rozwój naszego dziecka, nie można zapomnieć też o tym, że można podawać je w każdej formie, co jest bardzo przydatne przy małym dziecku i wygodne.
Pozostałe wpisy:
- „Geriatryczny kolonializm”, czyli dlaczego Niemcy wysyłają seniorów do Polski?
- Pampers midi active baby
- Gdy dziecko będzie miało… dziecko cz. II
- Zasady podawania owoców malcowi
- Problemy z napięciem mięśniowym u niemowląt
- Moje dziecko nie chce spać!
- Psychoterapia
- Przesuszone włosy
- Protezy zębowe i ich rodzaje
- Karmienie piersią metodą… antykoncepcji?
Zobacz także:
Macierzyństwo last minute, czyli ciąża po 35. roku życia
- 22 listopada 2018
- by admin
Losowe wpisy:
- Aletra lecznicza apteka (31)
- Artykuły gościnne (7)
- Formalności po porodzie (26)
- Moda i Uroda (101)
- Planowanie ciąży (25)
- Planujemy dziecko (27)
- Podnoszenie rąk w ciąży (30)
- Przegrzanie w ciąży (31)
- Symnatal Pro Baby (60)
- Wpisy sponsorowane (1)
- Zabiegi kosmetyczne w ciąży (25)
- Zdrowie i Medycyna (101)
- Zioła na zajście w ciążę (31)