Od kiedy i w jakich ilościach maluszek powinien jeść jajka? Czemu właściwie są one takie ważne w diecie smyka? I o czym należy pamiętać, serwując jajo, by posiłek na pewno wyszedł na zdrowie? Odpowiadamy na pytania dotyczące jednego z najważniejszych elementów dziecięcej diety.
Czemu są niezbędne w menu maluszków?
Ponieważ jajka to właściwie bomba witaminowo-mineralna. Żółtko zawiera witaminy A i E, D, PP oraz witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy), jest też cennym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia, cynku, potasu, fosforu, magnezu oraz sodu. Jakby tego było mało – w żółtku znajdują się też spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych – tych samych, które wchodzą w skład kobiecego mleka i są niezbędne, by prawidłowo rozwijał się układ nerwowy maluszka. Dlatego żółtko jaja wprowadza się do diety dziecka już od 7 miesiąca życia. Białko jest silnym alergenem – z tego powodu można je podać dziecku dopiero po 1 roku życia. Obecne w późniejszym menu smyka białko jaja kurzego jest bardzo dobrze przyswajane (nawet lepiej niż białko zwierzęce, czy pochodzące z nabiału). W swym składzie zawiera także sód i potas.
Od kiedy i w jakich ilościach można podawać dzieciom jaja?
Pierwszy obiadek z jajkiem powinien pojawić się już w 7. miesiącu. Jak zawsze zaczynamy wprowadzać nowy produkt w niewielkich ilościach – w przypadku jajka będzie to pół żółtka co drugi dzień. Od 9. miesiąca podawaj malcowi już cale żółtko co dwa dni, a około 1 roczku wprowadź cale jajko 3-4 razy w tygodniu.
Jak przemycić jajko do obiadku?
Przede wszystkim pamiętaj, że małym dzieciom nie wolno podawać jajek surowych lub tylko lekko ściętych. Dla siedmiomiesięcznego maluszka dodaj do zupki pół żółtka z jajka ugotowanego na twardo – najlepiej zetrzyj żółtko na drobne cząstki, wymieszaj z obiadkiem i chwilę podgotuj. Później, gdy będziesz serwować smykowi już cale żółtko, możesz robić z niego lane kluseczki (surowe żółtko dokładnie wymieszaj z łyżką maki i lej cieniutkim strumieniem na gotującą się zupkę; mieszając, pogotuj zupkę jeszcze chwile, by mieć pewność, że kluseczki dobrze się ścięły).
Gdy smyk skończy 11 miesięcy przyrządź mu jajecznicę na parze, a potem także na masełku. Najwięcej wartościowych składników zawiera jajko gotowane na miękko, czyli 3 minuty od czasu wrzenia wody. Pamiętaj jednak, że możesz je serwować maluszkowi dopiero gdy skończy roczek. W tym samym wieku malec może jeść już całe jajko na twardo – np. pokrojone na ćwiartki i lekko posmarowane masełkiem. Jajko na twardo powinno być gotowane 6-10 minut.
Zasady bezpieczeństwa
Żeby jajka nie zaszkodziły maluszkowi, należy przestrzegać opracowanego przez dietetyków schematu żywienia i kierować się zasadą zdrowego umiaru. Co za dużo, to niezdrowo – nawet w przypadku super zdrowego jaja. Ale oprócz kwestii podawania jaj na talerzu pozostaje jeszcze temat ich przechowywania.
Najpierw mycie
Zanim kupione jaja włożysz do lodówki, koniecznie umyj je pod bieżącą wodą, ponieważ na skorupkach mogą znajdować się pałeczki salmonelli. A nawet jeśli nie, to przecież często się zdarza, że skorupki są ubrudzone kurzymi odchodami – już choćby ten fakt powinien odstraszyć cię od pakowania nieumytych jaj na półkę w lodówce. Gdy przygotowujesz jajka dla maluszka, przed rozbiciem ich skorupek sparz je koniecznie gorącą wodą. To dodatkowo ochroni wartościowe wnętrze jaja przed atakiem bakterii. A skoro już o tym mowa – zawsze sprawdzaj w sklepie, czy jajka nie są pęknięte. Jeśli ich skorupka jest naruszona, do środka mogły wniknąć chorobotwórcze bakterie. Jeśli jajko pękło ci, gdy niosłaś je do domu, nie rób z niego dania dla dziecka. Możesz je natomiast zużyć do potrawy dla dorosłych członków rodziny.
Przechowywanie
Jajka dość długo zachowują świeżość, o ile są właściwie przechowywane. Trzymaj je w lodówce, szpiczastym końcem do dołu. Są przydatne do spożycia przez około 4 tygodnie, jednak lepiej zaopatrywać się częściej w mniejsze ilości. Jeśli nie jesteś pewna, czy jajko jest jeszcze dobre, zrób prosty test: wrzuć je do garczka z zimną wodą. Jeśli jajko jest świeże – zatonie, jeśli popsute – będzie unosić się na wodzie, bo pod skorupka zgromadziło się powietrze. Także gdy lekko potrzaśniesz nieświeżym jajkiem, usłyszysz cichy chlupot.
Jeśli nie kurze, to co?
Co zrobić, jeśli maluszek jest uczulony na białko jajka kurzego? Spróbuj zastąpić je jajkami przepiórczymi. Ponieważ są one sporo mniejsze, jedno jajo kurze zastąp trzema przepiórczymi. Trzeba je także krócej gotować – na miękko wystarczy minuta do półtorej, a na twardo trzy-cztery minuty.