Rate this post

Kobiety, które zaszły w ciążę często zmieniają swój styl życia, zaczynają dbać o zdrowie czy unikają stresujących sytuacji. Dieta w ciąży jest ważna, aby dostarczyć sobie i dziecku niezbędnych substancji. To, co jemy ma duży wpływ zarówno dla naszego zdrowia jak i zdrowia maluszka. Dieta w ciąży powinna być urozmaicona, dzięki temu unikniemy niedoborów pokarmowych. W okresie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na żelazo, a jego dobrym źródłem są mięso, żółtko jajka, zielone warzywa liściaste i nasiona roślin strączkowych. W naszym menu powinny znaleźć się warzywa i owoce, które dostarczą witaminę C i ß-karoten m.in.; burak, fasolka szparagowa czy pomidory. Ich źródłem są także pomarańcze, papryka, malina, kiwi i morele. Unikać należy niezdrowych tłuszczów, które znajdują się w produktach takich jak smalec, masło, śmietana, słodycze czy paluszki. Dieta w ciąży powinna zawierać produkty najlepszej jakości, świeże i wiadomego pochodzenia. Należy zrezygnować z surowego mięsa i ryb, a także serów pleśniowych. Warzywa i owoce należy dokładnie myć, poza tym często powinno się unikać pewnych produktów, zwłaszcza takich, które mogą wywoływać alergie pokarmowe. Na pewno pomocą w zakresie doboru odpowiedniej diety służy ginekolog, który prowadzi ciążę, gdyż on chyba najlepiej zna sytuację ciężarnej kobiety.