Rozszerzenie diety niemowlęcia jest absolutnie konieczne, gdy pragniemy jego zdrowego rozwoju. Jednak wprowadzenie pierwszych, a także kolejnych posiłków wiąże się z wieloma wątpliwościami i pytaniami – podanie których składników oraz w jakich ilościach jest najwłaściwsze? Przygotowaliśmy informacje „na tacy”, w oparciu o najnowszy schemat żywienia.
1 – 4 MIESIĄC ŻYCIA
Według specjalistów jest to czas, w którym dziecko powinno spożywać wyłącznie mleko matki. Nie warto ulegać namowom lub radom znajomych i podawać maluchowi „odrobinę” czegoś do spróbowania – organizm dziecka nie jest jeszcze gotowy.
5 – 6 MIESIĄC ŻYCIA
Oprócz karmienia na żądanie, niemowlę pomiędzy piątym a szóstym miesiącem życia powinno otrzymywać obiadek. Najwłaściwszym jest zupa – przecier jarzynowy („dozwolone” w tym wieku warzywa to ziemniak, dynia i marchew). Możemy dodać do niego masło o wysokiej jakości, oliwę z oliwek albo niskoerukowy olej rzepakowy. Niewskazane jest natomiast przyrządzanie zupek na wywarze z mięsa.
Kiedy niemowlę ukończy już piąty miesiąc życia, można podać mu ekspozycyjną dawkę glutenu, przygotowującą organizm do jego tolerancji. W tym celu warto wzbogacić zupę kaszką manną (2-3 g na 100ml / raz dziennie). Jeśli gluten nie został wprowadzony w tym wieku, z ponownym „podejściem” najlepiej poczekać do 10 miesiąca życia.
7 – 9 MIESIĄC ŻYCIA
To już czas na całkiem różnorodną ilość smakołyków w ciągu dnia. Oprócz mleka (na żądanie), szkrab powinien otrzymywać następujące posiłki:
Kaszka lub kleik zbożowy – glutenowy albo bezglutenowy.
Zupa bądź przecier – oba jarzynowe. Do zupy dla siedmiomiesięczniaka dodajemy delikatne mięso. Pamiętajmy jednak, by ugotować je oddzielnie – na wywar nadal jest zbyt wcześnie. Obiadek powinien zawierać też kleik zbożowy glutenowy, oraz – raz na dwa dni – połowę żółtka. Uwaga! 1 – 2 razy w tygodniu warto zastąpić mięso słodkowodną rybą.
Klarowne soki i przeciery owocowe – w ilości nieprzekraczającej 150g. Pierwsze z wymienionych dostarczają witamin i gaszą pragnienie, drugie – zawierają naturalny błonnik wspomagający trawienie.
10 MIESIĄC ŻYCIA
Nadal podajemy dziecku mleko na żądanie, przeciery lub soki (do 150g) oraz kaszkę lub kleik (bezglutenowy lub z glutenem).
Obiadek powinien składać się już z dwóch dań. Pierwszym jest zupa jarzynowa z kaszką glutenową, drugim – jarzyny z rybą (1-2 razy w tygodniu) lub gotowanym mięsem. Posiłek ten codziennie trzeba wzbogacić połową żółtka.
Nowością dla dziesięciomiesieczniaka są biszkopty, sucharki i pieczywo (w niewielkich ilościach).
11 – 12 MIESIĄC ŻYCIA
Karmienie piersią na żądanie to nadal ważna część prowadzenia diety. Oprócz tego stałym jej elementem są produkty zbożowe w postaci kaszek i kleików, a także sok lub przecier (nie więcej niż 150g).
Do poprzedniego schematu obiadku z dwóch dań dochodzi możliwość podania ziemniaków lub ryżu. Zmieniają się też ilości podawanych jajek – 12 miesięczne dziecko powinno zjadać ich trzy lub cztery (całe) w tygodniu. Wytyczne te są bardzo ważne dla zdrowia dziecka – jajko jest źródłem białka, żelaza, fosforu, wapnia, magnezu. Znajdują się w nim także witaminy A, B2, B6 oraz D.
Dopiero w tym okresie życia dziecka powinno się wprowadzać produkty mleczne – takie jak kefir, jogurt czy twarożek. Najlepszym zaleceniem żywieniowym jest łączenie ich z produktami zbożowymi i podawanie, podobnie jak w przypadku biszkoptów, sucharków lub pieczywa – kilka razy w tygodniu.
WAŻNE!
Wprowadzając nowe posiłki do diety dziecka, zwracaj uwagę na reakcje jego organizmu. Pomiędzy jedną a drugą „nowością” odczekaj koniecznie kilka dni, będzie wówczas łatwiej sprecyzować, który z podanych produktów ewentualnie malucha uczula. W przypadku wystąpienia objawów alergii odstaw ostatnio wprowadzony produkt.
O rozszerzaniu diety niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym opowiemy w następnym artykule.