Konsekwencją stosowania antybiotyków zwłaszcza o szerokim spektrum działania są m.in. biegunki poantybiotykowe, które rozpoznaje się w przypadkach znamiennie większej liczby wypróżnień w okresie doby w porównaniu do wcześniejszego okresu stanu zdrowia. Problem dotyczy ok. 40% dzieci i ok. 30% dorosłych pacjentów leczonych antybiotykami. Ryzyko wystąpienia owych poantybiotykowych powikłań wzrasta wraz z wiekiem i jest największe u ludzi po 60 – 65 roku życia.
W celu wyeliminowania biegunek poantybiotykowych, zaleca się stosowanie synbiotyków lub probiotyków.
Probiotyki to produkty zawierające w dostatecznej ilości, ściśle zdefiniowane żywe drobnoustroje wpływające korzystnie na mikroflorę jelitową. Probiotyki powinny spełniać dwa podstawowe kryteria: bezpieczeństwo stosowania oraz korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Najczęściej stosowanymi są probiotyczne szczepy bakteryjne wytwarzające kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus (gatunki: acidophilus, casei, plantarum, rhamnosus) i Bifidobacterium (gatunki: lactis, longum) oraz probiotyczne drożdże Saccharomyces boulardii. Wśród szczepów probiotycznych najlepiej udokumentowaną skuteczność posiadają Lactobacillus rhamnosus GG oraz Saccharomyces boulardii. Lactobacillus rhamnosus GG wykazuje wysoką aktywność w przewodzie pokarmowym oraz zdolność do kolonizacji, łącznie z konkurowaniem o miejsce do przyczepu i substancje pokarmowe z patogennymi mikroorganizmami. Lactobacillus rhamnosus GG dzięki właściwościom ochronnym, skutecznie budują naturalną florę jelitową i wykazują dużą odporność na trudne warunki bytowania jakie występują podczas działania antybiotyku. Kultury Saccharomyces boulardii wykazują wysoką aktywność metaboliczną w miejscu występowania.
Poza probiotykami również istotną rolę odgrywają prebiotyki czyli niepodlegające trawieniu składniki żywności pobudzające selektywnie wzrost oraz aktywność szczepów bakterii z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus w okrężnicy jelita grubego. Należą do nich naturalnie występujące w przewodzie pokarmowym węglowodany tj. inulina, fruktooligosacharydy oraz galaktooligosacharydy.
Doskonałym rozwiązaniem są synbiotyki tj. połączenia probiotyku z prebiotykiem. Zastosowanie synbiotyku podczas antybiotykoterapii jest istotne w celu uniknięcia objawów niepożądanych występujących podczas oraz po antybiotykoterapii.
Dobrym przykładem tego typu preparatów jest SymBIOTIC Plus. Jest to połączenie najlepiej przebadanych szczepów probiotycznych tj. Lactobacillus rhamnosus GG oraz Saccharomyces boulardii z błonnikiem (Inulina). Jako funkcjonalna całość pomaga odbudować korzystną florę jelitową podczas antybiotykoterapii.
SymBIOTIC Plus ma zdolność ochrony przewodu pokarmowego przed kolonizacją drobnoustrojami patogennymi, stymulacji do wzrostu i aktywności naturalnej flory jelitowej, regeneracji błony śluzowej jelit i wspierania bariery immunologicznej. Więcej informacji na temat synbiotyków znajduje się na stronie: www.symbioticplus.pl.