„W ciąży powinno się jeść za dwoje!” – takie podejście do diety ciężarnej odchodzi już na szczęście do przeszłości. Przyszłe mamy coraz częściej odsuwają talerz z proponowaną dokładką, słusznie twierdząc, że w tym szczególnym okresie je się raczej dla dwojga, niż za dwoje – co oznacza racjonalne przyjmowanie zbilansowanych posiłków. Problem w tym, że nie zawsze wiemy, co właściwie powinno znaleźć się w takiej „najlepszej” diecie. Służymy pomocą – poznaj potrzeby swojego organizmu, a następnie skorzystaj z naszej ściągawki i ułóż własne, zdrowe menu ciążowe.
CZEGO POTRZEBUJE TWÓJ ORGANIZM?
Warto znać potrzeby swojego organizmu – a w okresie ciąży zdecydowanie jest ich więcej. Przyszła mama musi zadbać, by w jej diecie z pewnością znajdowały się:
Białka
To niezwykle ważny dla maluszka składnik diety – dzięki temu budulcowi powstają nowe komórki ciała, a organizm przyszłej mamy staje się silniejszy.
Węglowodany
Węglowodany są podstawowym źródłem energii dla organizmu, organizują pracę mózgu, odpowiadają za regulację metabolizmu tłuszczów i dają mięśniom siłę do pracy. Niestety, czasem można spotkać się ze stwierdzeniem, że w zdrowej diecie powinno się ich unikać. Ten mit bierze się zapewne z kojarzeniem węglowodanów ze słodyczami oraz cukrem – tymczasem ich źródło znajduje się w wielu innych, wartościowych posiłkach, które z pewnością muszą znaleźć się w diecie.
Tłuszcze
Tłuszcze możemy podzielić na te pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego. Pierwsze z nich obfitują w witaminy A i D, drugie – w witaminę E. Oba rodzaje są niezwykle potrzebne dla prawidłowego rozwoju dziecka i zdrowia jego mamy. Warto wiedzieć także o istnieniu nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które nie tylko wzmacniają odporność, ale – co ważne dla każdej kobiety, zapobiegają powstawaniu rozstępów.
Składniki mineralne
Zapotrzebowanie na sole mineralne rośnie, kiedy kobieta zachodzi w ciążę – dlatego tak ważne jest, by zwracać uwagę na ich obecność w diecie. Jednym z najważniejszych składników mineralnych jest wapń – dzięki niemu rozwijają się kości nienarodzonego maluszka oraz jego układ nerwowy. Niezwykle ważny jest także jod. Jeśli brakuje go w organizmie matki, jej dziecko może być narażone na upośledzenie umysłowe, a ona sama może mieć problemy hormonalne. Pierwiastkiem, na którego obecność w diecie należy zwrócić szczególną uwagę, jest także żelazo – zapotrzebowanie na ten składnik wzrasta w okresie ciąży aż dwukrotnie. Żelazo sprawia, że poziom hemoglobiny we krwi utrzymuje się na prawidłowym poziomie (zapobiega więc powstawaniu anemii u mamy i jej dziecka), a organizm ciężarnej jest bardziej odporny i silniejszy. Dla uniknięcia kurczy czy drżenia mięśni oraz w trosce o układ nerwowy, w diecie przyszłej mamy nie może zabraknąć także magnezu.
Witaminy
Nie sposób wymienić wszystkich dobroczynnych funkcji, jakie spełniają witaminy w organizmie człowieka. W okresie ciąży tym bardziej należy zadbać o ich odpowiednią ilość – gwarantuje to wzrost odporności na infekcje. Które witaminy są szczególnie istotne?
Witamina A – jej niedobór grozi poronieniem albo wystąpieniem wad rozwojowych u dziecka. Odpowiednie ilości witaminy A nie tylko zmniejszają ryzyko takich nieprawidłowości, ale też wzmacniają odporność na infekcje.
Witaminy z grupy B – biorą udział w produkcji krwinek, sprzyjają prawidłowemu rozwojowi układu nerwowego maluszka i wzmacniają układ odpornościowy.
Warto wspomnieć tu o szczególnej roli witaminy B12 – znanej ciężarnym jako kwas foliowy. Jej obecność jest obowiązkowa dla każdej troskliwej mamy – wystarczające ilości zapobiegają bowiem wystąpieniu wad układu nerwowego oraz niedokrwistości u dziecka.
Witamina C – dzięki niej zachodzi synteza kolagenu u mamy i jej dziecka, regularne jej dostarczanie gwarantuje także prawidłowe wchłanianie żelaza.
Nie wszyscy wiemy, w jakim pożywieniu można znaleźć wymienione składniki oraz ile powinna ich spożywać przyszła mama. Wyjaśnimy to w naszym kolejnym artykule – zapraszamy!