Jesteś w ciąży lub planujesz w nią zajść? Ten artykuł jest obowiązkowy dla każdej przyszłej mamy. Postaramy się w jasny i przejrzysty sposób napisać, czego nie jeść w czasie ciąży. Dowiesz się, co jest niezdrowe dla Ciebie i Twojego dziecka.
Ciąża to nie tylko 40 tygodni oczekiwania na pociechę i z każdym tygodniem coraz to większy brzuch. To też regularne badania, ograniczony wysiłek i ścisła dieta. Czego nie jeść w czasie ciąży i dlaczego?
Lista jest długa
W odstawkę powinien pójść alkohol – ten „umilacz czasu” u przyszłego dziecka może spowodować wiele problemów zdrowotnych łącznie z zespołem poalkoholowym. Dziecko takie często nie może sięgać w późniejszym, dorosłym życiu po alkohol, bo „dzięki” pijącej matce w ciąży, stało się uzależnione od tej substancji.
Lekarze zgodnie mówią, aby nie spożywać również słodkich napojów gazowanych, dostarczają one pustych kalorii i niekorzystnie wpływają na poziom elektrolitów. Niezdrowe dla przyszłej mamy jest też niepasteryzowane mleko i wyprodukowane z niego sery miękkie typu camembert i półmiękkie sery pleśniowe.
Lista niektórych zakazanych produktów może dziwić. Przykładem jest choćby wątróbka – produkt, który jest zalecany na co dzień przez dietetyków, w czasie ciąży jest zakazany. W przypadku wątróbki chodzi o duże pokłady witaminy A, która szkodzi dziecku.
Co z rybami
Ryby, podobnie jak wątróbka, polecane są na co dzień. Na czas ciąży lista ta się zmienia i część ryb można spożywać, a z innych trzeba zrezygnować. Podczas ciąży nie można jeść takich ryb jak szczupak, sandacz, węgorz czy okoń. Zabronione są wędzone ryby, mogą one zawierać szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nitrozoaminy. Kobieta w ciąży na okres 40 tygodni powinna też odstawić na bok tatara i sushi. Można za to spokojnie sięgać po śledzia, dorsza czy makrelę.
Ryzyko jest duże. Często zła dieta może doprowadzić do poronienia. Przykładem jest spożycie potraw nieświeżych, niedogotowanych, pół surowych. Podobnie jest z tzw. kalorycznymi bombami. Fast foody, chipsy itp. to produkty zawierające spore ilości tłuszczu, a więc niezalecane do spożycia przez kobietę w ciąży. Niewskazana jest żywność wysoko przetworzona, paczkowana i w puszkach. To produkty pozbawione wielu cennych witamin, mikroelementów i błonnika.
Ogranicz słodycze
Potwierdzi to każdy lekarz – musisz ograniczyć słodycze. Jeden, sporadyczny batonik nie zaszkodzi, ale duża, regularna ilość ciasteczek każdego dnia z pewnością tak. Słodycze nie stanowią dobrej przekąski dla kobiet będących w ciąży. Zawierają dużo cukru i negatywnie wpływających na układ krążenia tłuszczów trans. Alternatywą dla słodyczy są suszone owoce i gorzka czekolada. Podobnie jest z kofeiną – substancja ta działa w organizmie człowieka przez około 4 godziny po wypiciu kawy. U kobiet w ciąży trwa to dłużej, zwłaszcza w ostatnich miesiącach ciąży. Kofeina przenika do układu krążenia, wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego, podwyższa ciśnienie i podrażnia żołądek. Kofeina wypłukuje też magnez i wapń z organizmu, a tego z kolei potrzebuje malec, aby jego kości rozwijały się prawidłowo.